Saturday, 15 March 2014

Sampin Songket Exclusive, stylish design 2014 - March special

Kami percaya ratusan koleksi songket tenun tangan kami pasti memeningkan sesiapa sahaja yang ingin membuat pilihan. Bukankah matlamat utama SHOPPING ONLINE adalah untuk memudahkan...kan :) Hehe, tapi nak buat macam mana, sebab stok baru sentiasa & sentiasa masuk dalam koleksi kami, ganti & silih berganti (songket den botinkek-tinkek, hehe) . Walaubagaimanapun InsyaAllah kami sentiasa dalam usaha untuk membantu anda dalam proses pemilihan/pembelian songket terbaik anda. Di sini kami sertakan beberapa model sampin songket tenun design terkini, top & trending 2014 dari AQ songket / AQ Fashionist (^^)v Enjoy


Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 800
 Best Price : RM 700

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 800
 Best Price : RM 700

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Saiz : 2 . 25++ meter
Harga : RM 850
 Best Price : RM 750

Ok kalau nak letak semua yang baru memang korang tak akan berhenti scroll mouse tu, hehe. Untuk  koleksi sampin songket tenun tangan selebihnya, anda boleh ke Facebook kami di AQ Fashionist atau klik link untuk kualiti sampin di bawah ni .


Dekat sana nanti bolehlah survey & pilih yang mana satu berkenan atau kalau susah nak buat pilihan boleh hubungi kami terus melalui 

sms/whatsapp : 0102270137

Terima kasih :)

Wednesday, 18 September 2013

Smile at the NEW songket exclusive arrival :D

Sekian lama menanti kemasukan stok baru akhirnya dapat juga :) 

Memang sebelum ni kami ada post a few pictures sampin design Terengganu yang baru tapi tu sebenarnya bukan new arrival pun huhu , cuma sampin yang belum sempat kami letak dalam koleksi kami. Songket buat perap dalam simpanan eheehe. Sampin-sampin yang kami upload ni memang new arrival punya, janji (^^)/. Beberapa helai ada yang lebih kurang sama designnya, tapi kebanyakan yang lain design baru dan fresh :)

You all semua santap-santap lah mata tu dulu ,mana tahu ada yang berkenan boleh "pull the trigger" & kami konfim akan bagi THE BEST PRICE punya, janji juga (^^)/







Ok, ni baru a few je tau belum semua lagi. Kalau nak letak GEDEBUK semua terus memang letih la tangan you all kena scroll turun kan :) Tapi takpe, you all kalau nak tengok lagi, boleh terus ke link galeri songket online untuk songket tenun kami, A.K.A Galeri songket online terbesar ^^


Dah sampai sana tu, "pusing-pusinglah" dulu dalam galeri kami ye. Kalau dah ternampak yang berkenan Private Message kami terus untuk order. Kalau nak tanya-tanya dulu pun boleh sebab kita  boleh bincang sampin macam mana yang sesuai dengan gaya penampilan si pemakai nanti. Yang penting anda berpuas hati dengan produk dan layanan kami. Insya Allah kami layan semua macam VIP gitu, hehehe.

Terima kasih semua <3





Saturday, 15 June 2013

Songket baru koleksi Raya 2013

Selang seli hari berganti sedar sedar Ramadan dah hampir tiba. Alhamdulillah tahun ni dapat rezeki berpuasa dgn isteri tersayang. Kalau dulu masa membujang, puasa bertemankan rakan & keluarga. Alhamdulillah kali ni dapat merasa masakan berbuka dari isteri ;-) hehe. Gembira.

Ok.. Cukup bahagian back story tu semua. We have great news ^_^

Supply songket baru untuk Hari Raya sudah pun sampai ! Hehe. Makin meriah koleksi songket kami tahun ni. Ingatkan tak banyak yang akan masuk, tapi nampaknya.... Letih lah juga nak mengambil gambar satu per satu nanti :-)

Kami ada songket berbunga, motif diamond, tradisional, modern, yang biasa-biasa, yang sederhana, yang eksklusif, extra eksklusif... U name it,  we have it ^_^ Sesuai untuk semua jenis majlis, bukan untuk raya je ni. Boleh juga untuk mereka yang nak nikah atau nak buat hantaran sekali. Perfect for all.

Apa-apapun, happy berpada-pada. Jangan ingat nak beraya sakan sahaja ye. Ramadan jangan diringankan, dimudah-mudahkan. Sama sama menghayati bulan mulia dengan amal molek sempurna :-) InsyaAllah.

Terima kasih
Alif Q
0102270138
Facebuku : www.facebook.com/aqfashionist

Thursday, 13 June 2013

Songket pertama kami

Dalam diam diam AQ terfikir-pikir, selama 1 tahun bersama AQ Songket ni, songket mana yg pertama sekali dijual. Pencetus momentum kepada perniagaan. Pembakar semangat pada AQ utk teruskan. Sehelai songket yg membuka jalan & memberi inspirasi. Hmmm... Mestilah AQ ingat hehe. Ini lah dia songket nya. Masa 1st jual murah murah je dulu. Testing market. Hehe :-)

Kalau siapa siapa yang masih berkenan design ni, kami masih ada dalam 2 atau 3 helai. Boleh hubungi AQ di 0102270138 atau what's app di 0102270137. P. S: Tapi kalau nak tgk koleksi yg lain boleh terus ke Facebuku kami di www.facebook.com/aqfashionist Salam :-)

Monday, 10 June 2013

Kehalusan tenunan yang melampau

Kalau sebelum ni ad perkara-perkara yang melampau ramai yg tk suka, tapi dalam kes ni pasti ramai happy (tak dapat pakai sendiri, dapat tgk pn jadi). Songket kami kali ni datang dengan design paling halus kami pernah dapat berserta motif padat rapi.

Sekali pandang nampak kepenuhan motif &  tanah / background tenggelam dalam corak &  warna songket. Kami rasakan Songket baru kami ni sesuai sangat untuk mereka yang inginkan keunikan &  lari dari corak-corak songket yang tipikal &  biasa-biasa :-).

Kesinambungan motif & warna memainkan peranan Penting dalam design songket &  koleksi kami kali ini antara kegemaran kami kerana permainan corak &  warna yang unik &  kreatif ^_^ jadi kalau ada yang berminat nak cari songket (yang murah, sederhana, atau eksklusif semua kami ada) both lah terus ke link ini >> songket paling cantik

Nanti anda akan di bawa terus ke page facebuku kami. Jangan lupa "like"  ok, sebab nnt senang untuk anda tahu perkembangan terkini kami dengan muat turun koleksi songket-songket terbaru dari masa ke semasa :-)

Jumpa di facebuku & kita berbual panjang kat sana ya nnt ^_^

P. S : Raya dah dekat tau. Puasa 34 hari je lagi ^^

Thursday, 3 January 2013

Kenapa songket mahal ?

 Kenapa sampin songket mahal sehingga ada yang cecah RM15 k ,RM20 k

Mahal mesti ada sebabnya dan kemewahan itu pasti nampak pada kualiti dan nilai seni di dalam songket tersebut. Harga songket boleh mencecah ribuan malah belasan ribu ringgit tak lain tak bukan kerana kos disebalik pembuatan songket. Kerumitan dan kepakaran yang diperlukan dalam menenun songket juga satu faktor utama selain dari pelbagai proses dan penggunaan material yang exclusive seperti benang sutera, emas & perak. 

Songket berbenangkan emas dipakai Dato' Shah Rukh Khan
Secara ringkas kita tengok proses nak menenun songket ni semuanya ada 8 peringkat - mencelup benang , menerai benang , menganing benang , menggulung benang , menyapuk benang , mengarat , menyongket dan proses terakhir menenun . Setiap proses memerlukan seorang yang mengendalikan proses tersebut. Kita ada 8 peringat kerja , jadi tokey songket perlu ada 8 pekerja untuk memudahan lagi sistem. Dengan adanya pekerja-pekerja maka sehelai songket tenun boleh disiapkan dalam masa 2 - 4 bulan bergantung pada saiz & design.  (2-4 Bulan ye.. bukan hari, atau minggu)

Sampin songket kami dengan saiz 2.25 meteer & 2.5 meter.
Benang putih yang diimport dari China akan dicelup ke dalam dye . Dye ni pula diimport khas dari German. Kenapa guna dye import ? sebab perlu guna dye special , yang biasa-biasa tak cun ;) . Dye special ni Colourless. Dye tak berwarna. 

"Tapi kalau dah tak berwarna dari mana datang semua warna-warna tu semua???"

Tak payah pening, tu semua tindak balas kimia yg tak reti saya nak explain dengan detail :) ( cerr google kalau nak tahu) Nanti bila benang yang telah dicelup dengan dye tu kering , warna akan timbul.  Kalau peringkat utk dye sahaja dah boleh habis RM 300++ / Kg dye , tu tak masuk kos-kos lain lagi seperti penggunaan benang sutera , emas, perak & nak upah pekerja mahir.

Untuk harga songket hasil tenunan dari benang sutera jika dbandingkan dengan benang biasa yang di DYE tadi selalunya bernisbahkan 4 : 1. Contoh kalau sampin songket guna cotton harga RM 100 maka yang guna benang sutera jadi RM 400.  Jadi memang patut lah harganya mahal. Ni saya tak masuk cerita proses menenun dengan detail lagi ( yg ni saya akan sertakan videonya sekali InsyaAllah dalam post akan datang) yang pasti saya boleh katakan yang proses menenun ni memang susah, payah, rumit, &  memerlukan kesabaran tinggi. Oleh sebab inilah seni songket menjadi satu keunikan yang tidak ada pada fabrik lain lantas menjadikan ia satu kebanggaan kepada sesiapa sahaja yang memilkinya.

" oooowwwh ok, patut lah songket mahal kan. Dah faham dah sikit "

Akan disambung lebih lanjut InsyaAllah.
AlifQ | AirinaQ

P.S : Jangan risau untuk membeli dengan kami pula nanti (^^) sebab songket kami tak ada yang ceceah sampai beribu. Harga kami harga normal sahaja :)


Wednesday, 2 January 2013

Sampin songket pilihan hati Khamis

Mawar menjadi tema
Bismillahirrahmanirrahim.
 
Untuk posting ke-3 ni saya nak "highlight" 1 sampin kesukaan sendiri. Sebenarnya sudah lama saya "aim" sampin ni. Tiap kali hendak pergi pos sampin customer mesti mata liar mencari sampin ni dalam parcel-parcel hantaran kot2 ada orang order tapi tak perasan. Memang happy kalau ada orang order tapi jauh dalam sudut hati kalau boleh nak biar je sampin yg ni terperap dalam koleksi kami, hehe- bukan apa, tapi sampin yg ni nampak sejuk dimata bila dipandang. Mungin sebab kombinasi warna pastel lembut yg harmoni ditambah pula dengan motif mawar halus ditenun rapi. Keunikan sampin yang sebegini rupa kalau dipakai pasti jadi renungan mata orang ramai sambil bermonolog " mana dia beli sampin tu ye???" (^^). Kepada yang membeli nanti kalau ada orang bertanya tu, minta jasa baik anda untuk sampaikan salam kami ya. Recommend-kanlah AQ SONGKET pada kawan-kawan, saudara-mara, kalau ada yang tak kenal pn boleh juga ^^. Jasa mu akan dikenang & balasan baik sentiasa ada untuk orang berbuat baik,

Mungkin setakat ni dulu posting untuk kali ini. Kepada sesiapa sahaja yang berminat utk jadikan sampin unik ini hak miilik mutlak mereka, bolehlah hubungi kami di 0102270138. Kalau ada sebarang pertanyaan lain ataupun rundingan harga semua kita boleh bincang boleh nego (^^)v

Assalamualaikum, 
Terima Kasih.
AlifQ | AirinaQ